“Tootsie” blir musikal – med Robert Gustafsson

Nu blir “Tootsie” svensk musikal – med Robert Gustafsson i spetsen 

År 1982 visades dramakomedin “Tootsie” för första gången och blev både en publik- och kritikerfavorit med nio Oscarsnomineringar och en vinst. Nu 40 år senare premierar musikalversionen på Oscarsteaterns scen den 29 september där Robert Gustafsson ska fylla Dustin Hoffmans skor återigen – men nu även med sång och dans.  

Robert Gustafsson tar på sig ännu en Dustin Hoffman-roll efter att han under våren spelat Raymond Babbit i uppsättningen av “Rain man” som sålt över 100 000 biljetter.  

– Jag har alltid varit fascinerad av Dustin Hoffmans sätt att spela och gestalta. Han använder sig av alla palettens färger med kroppsspråk, röst, kläder och utseende, säger Robert Gustafsson.  

2019 premierade “Tootsie” som Broadwaymusikal och nu sätts den upp i Sverige översatt av Calle Norlén med Robert Gustafsson i huvudrollen och Edward af Sillén som regissör. 

– En hjärtvärmande skrattfest med stora shownummer är väl precis vad man vill ge publiken just nu, säger Edward af Sillén. 

En lurig story
“Tootsie” handlar om den arbetslösa skådespelaren Michael Dorsey som i filmen spelas av Dustin Hoffman. I filmen liksom i musikalkomedin har Michael trots sin höga ambition och talang svårt att få jobb eftersom han gjort sig odräglig att arbeta med. Efter en tid utan jobb får han i ren desperation den briljanta idén att klä ut sig till, och spela, kvinna. Som Dorothy Michaels söker han rollen i en dokusåpa och blir en nationell succé – men att utge sig för att vara någon annan ställer ofta till med problem i längden. Under resans gång sviker han gamla vänner och blir kär i sin kvinnliga medspelare. 

– Den är fullständigt rolig, men det är inget happy ending, säger Robert Gustafsson.  

En man i kvinnokläder är ett grepp som används länge i allt från Shakespeare till Marilyn Monroe-filmen “I hetaste laget”.  I “Tootsie” illustrerar det hur vi uppfattar och behandlar olika personers beteenden utifrån kön. 

– Han [Michael] är fortfarande samma överambitiösa person, men i kvinnokläder blir han plötsligt lyssnad på och får respekt. Det blir en kombinerad kvinnokamp och manskamp samtidigt. En upprättelse för männen som inte får jobb för att de är så förutsägbara och för kvinnorna för att de når framgång först när de använder det manliga sättet. Det blir ett dubbelt budskap, säger Robert Gustafsson. 

Premiär 29 september – säkra biljetten idag

En stjärnstark ensemble
I övriga roller hittar du bland annat Ola Forssmed som den hemska regissören, Sussie Eriksson som Michaels neurotiska ex, Hege Schøyen som den hårdhudade Broadwayproducenten och Linda Olsson som kollegan och kärleksintresset.  

– Det är ingen överdrift att man längtar in i repsalen. Så här bra material är man inte alltid bortskämd med, och dessutom med ett så fantastiskt gäng skådisar och på Oscarsteaterns vackra scen. Det här vill man inte missa, säger Edward af Sillén. 

Den hyllade filmen Tootsie från 1982 ska för första gången sättas upp som musikal i Sverige.

Boka dina biljetter här

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *