Kulturbärarna – en komisk monolog med bara bärande roller

Kulturbärarna – en komisk monolog med bara bärande roller

Efter att i tio år ha spelat sin hyllade enmanskomedi Sufflören på Dramaten hade Andreas T Olsson premiär för sin nya monolog på Oscarsteatern, hösten 2022. Föreställningen har mötts av överväldigande lovord, från såväl publiken som recensenterna. Kulturbärarna är skriven i samma anda som Sufflören och precis som då har Andreas haft ett extra regiöga, en V. I. S. (Vän I Salongen). I Sufflören var det Gösta Ekman, i Kulturbärarna är det Claes Eriksson.

Det är skådespelarna, artisterna och författarna som syns, klär helsidor i DN och får vara stjärnor på slott. Men det är många fler som är med och bär kulturlivet. I denna föreställning är det personerna bakom och vid sidan om som har huvudrollen. Möt Kulturbärarna.

I garderoben under en pågående föreställning möter vi Garderobiären som använder garderoben som kostymförråd där han låter oss möta ett pärlband av sorglustiga existenser: den osynlige statisten, den nitiske autografjägaren, läkaren i salongen, museivakten som blir förälskad i en tavla, skådespelaren som spelar björn på Skansen. För att nämna några.

– Tonen och tilltalet är detsamma, men Kulturbärarna är roligare. Och oroligare. Ambitionen är skapa något som slår en bro mellan Dramaten och Oscarsteatern. Jag älskar Publiken. Man får gärna kalla mig publikfriare... Kulturbärarna är ett oförblommerat kärleksbrev till publiken. Ytterst handlar föreställningen om dom, säger Andreas T Olsson.

Premiär på Lorensbergsteatern den 14 september – biljetterna släppta!

Missa inte publiksuccén Kulturbärarna - nu i Göteborg!

Boka dina biljetter här

Sandra Ahlqvist

Learn More →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *