Stjärnregissören om musikalen Ghost: ”Det är en spektakulär berättelse”

Han är ett av de stora namnen bakom uppsättningarna av bland annat Hairspray, The Book of Mormon, Dirty Dancing och Flashdance the Musical på China Teatern i Stockholm.
Nu har stjärnregissören Anders Albien omvandlat filmen Ghost till en magisk musikal.
– Berättelsen rör sig mellan en andevärld och vår riktiga värld – sådana effekter kräver mycket av en scenuppsättning, säger han.

För nästan tio år sedan arbetade regissören Anders Albien i London och såg musikalversionen av Ghost. Han berättar att han blev intresserad av uppsättningen och tyckte att det var en bra idé att göra en musikal av succéfilmen – men att han kom på sig själv med att tänka att det fanns så mycket mer man kunde göra. När han fick frågan om han ville regissera musikalen när den skulle sättas upp i Stockholm tackade han ja.

Tar filmer till scenen
Det är inte första gången Anders regisserar en musikal som baseras på en film; 2012 sattes Dirty Dancing upp på China Teatern i Stockholm och sedan dess har besökarna vallfärdat till bland annat The Book of Mormon, Jersey Boys, Rock of Ages och Flashdance the Musical på samma scen. Anders berättar att det inte alltid är lätt att omvandla en populär film till en scenuppsättning och att Ghost inte är ett undantag.
Vill du se musikalversionen av Ghost? Här bokar du dina biljetter

– Ghost är en vacker berättelse om ett par som älskar varandra väldigt mycket, men en av dem rycks oväntat bort mitt i livet och lämnar den andra ensam kvar. Det som är spektakulärt med Ghost är att berättelsen rör sig mellan en andevärld och vår riktiga värld – sådana effekter kräver ofta mer av en scenföreställning än en film. 

Två världar möts i magin”
I musikalen blir karaktären Sam mördad och hamnar i ett slags limboland mellan liv och död då hans kärlek Mollys liv är i fara. Han lyckas inte kommunicera med henne innan en sierska hjälper honom att nå fram. De två världarna som möts skapar en magi som besökarna kommer att få se på scen; allt från objekt som magiskt rör sig till att Sam går genom dörrar.
Här köper du biljetterna till Ghost

– För att illustrationerna ska bli trovärdiga arbetar vi med en av världens bästa magikonsulter. En annan viktig faktor för att musikalen ska kännas äkta är att alla sång- och dansnummer passar in i storyn; den här musikalen är emellanåt melankolisk och då passar det helt enkelt inte att hela ensemblen bryter ut i ett showigt dansnummer. Koreografen Jennie Widegren har skapat en perfekt balans som gör dans och sång till en naturlig del av berättelsen. I kombination med den otroligt professionella ensemblen har Ghost blivit en spektakulär föreställning som jag tror och hoppas kommer att uppskattas minst lika mycket som våra tidigare uppsättningar.

GHOST handlar om New York-paret Molly och Sam som lever ett lyckligt liv tillsammans. Efter en dramatisk händelse förändras plötsligt allt och Sam, fast mellan två världar ställs inför en uppgift där han med hjälp av ett medium Oda Mae, måste hitta ett sätt att skydda Molly. GHOST lämnar ingen oberörd och musikalpubliken får ta del av en berättelse om sorg, lycka, mystik och odödlig kärlek.

Boka dina biljetter här